Terug

Patiƫnten met COPD (chronisch obstructieve longziekten) gezocht voor onderzoek naar geheugentraining

Geslacht Beide

Leeftijd van 18 tot en met 99

Locatie onderzoek

Het departement longziekten van de Universiteit van Maastricht zoekt Limburgse patiënten met COPDChronic Obstructive Pulomonary Disease; verzamelnaam voor diffuse vernauwingen van de luchtwegen. voor een onderzoek naar geheugentraining. De totale duur van het onderzoek is 24 weken, inclusief vier meetdagen in het Maastricht UMC+. De vergoeding voor deelname aan het onderzoek bedraagt 50 euro en vergoeding van de reiskosten.

Geheugenverlies hoort tot op zekere hoogte bij het ouder worden. Onderzoek heeft echter aangetoond dat COPD nog extra schadelijk is voor het geheugen. In dit onderzoek willen wij nagaan of het geheugen van patiënten met COPD te verbeteren is door middel van geheugentraining.

Het onderzoek

Tijdens de eerste twaalf weken van het onderzoek krijgen deelnemers twee tot drie keer per week een sessie geheugentraining thuisgestuurd. Deze kan op de computer gemaakt worden, en duurt ongeveer 20 minuten per sessie. Tijdens de tweede fase van twaalf weken krijgen deelnemers nog één keer in de week een sessie thuisgestuurd.

Deelnemers worden daarnaast gevraagd om vier keer een dagdeel naar het ziekenhuis te komen om een aantal testen te doen. Twee van deze afspraken vinden plaats net voor de start van het onderzoek, de derde na twaalf weken, en de vierde aan het eind van het onderzoek na 24 weken. Tijdens deze meetdagen maken deelnemers onder andere een aantal geheugentesten, worden een aantal vragenlijsten afgenomen en doen deelnemers een looptest.

Wie kan meedoen?

U kunt meedoen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

Andere onderzoeken die misschien ook bij u passen