Aan dit onderzoek doen voldoende vrijwilligers mee. U kunt zich hiervoor niet meer inschrijven of afmelden.

Neurodegeneratieve aandoeningen

Locatie onderzoek

Patiënten met MCI (milde cognitieve stoornis);
Patiënten met Parkinson (PD) en een specifieke slaapstoornis (RBD);
Patiënten met Dementie (DLB: Lewi-Body);
Patiënten met Dementie (PDD: Parkinson);

 

Wat is de CURASEN-studie? 

Het doel van deze studie is het testen van een combinatie van twee geneesmiddelen, CST-103 (clenbuterol) en CST-107 (nadolol) genaamd, die worden onderzocht voor de behandeling van een groep ziekten waarbij bepaalde hersencellen en het zenuwstelsel verslechteren, waaronder dementie als gevolg van de ziekte van Parkinson, milde cognitieve stoornis (vroege geheugen en concentratieproblemen) en Lewy-body-dementie. Deze zijn bekend als de ‘studiegeneesmiddelen’.

Beide studiegeneesmiddelen, CST-103 (clenbuterol) en CST-107 (nadolol), zijn goedgekeurde geneesmiddelen in Europa, maar voor andere ziekten dan wat er in deze studie wordt onderzocht. Uit eerdere studies blijkt dat deze geneesmiddelen kunnen helpen bij de therapie voor een reeks neurodegeneratieve ziekten, en deze studiegeneesmiddelen worden beoordeeld met de hoop dat ze nieuwe behandelingen kunnen bieden.

 

Wie zoeken we voor dit onderzoek?

Voor dit onderzoek zoeken we 4 verschillende patiëntengroepen met neurodegeneratieve aandoeningen (NDD):

1 Patiënten met de ziekte van Parkinson (PD) met REM-slaapgedragsstoornis (RBD) en depressieve symptomen Cohort A
2 Patiënten met milde cognitieve symptomen (MCI) Cohort A
3 Patiënten met Dementie en Lewi-Body (DLB) met cognitieve schommelingen Cohort B
4 Patiënten met Dementie en Parkinson (PDD) met cognitieve schommelingen Cohort B

 

De ziekte van Parkinson (PD) is een aandoening waarbij cellen die de chemische stof dopamine produceren in bepaalde delen van de hersenen, niet meer goed werken en na verloop van tijd verloren gaan, wat leidt tot beschadiging van die delen van de hersenen. Er zijn drie belangrijke symptomen: rusttremor (beven), trage beweging en rigiditeit (stijve spieren). Iemand met de ziekte van Parkinson kan ook een uitgebreide reeks van andere fysieke en psychische symptomen ervaren. Er is momenteel geen remedie voor de ziekte van Parkinson, maar bestaande geneesmiddelen kunnen de symptomen onder controle helpen houden.

 

REM-slaapgedragsstoornis (RBD) is een slaapstoornis waarbij de patiënt last heeft van levendige, vaak onaangename dromen met stemgeluiden en plotse, vaak heftige arm- en beenbewegingen tijdens de slaap. Dit komt vaak voor bij mensen met de ziekte van Parkinson.

 

Milde cognitieve stoornis (MCI) is een term die wordt gebruikt om vroege geheugen- en concentratieproblemen te beschrijven die ernstiger zijn dan verwacht voor mensen van hun leeftijd. Symptomen van milde cognitieve stoornis omvatten problemen met het geheugen (zaken kwijtraken, recente conversaties vergeten), de aandacht, desoriëntatie, denkvaardigheden (moeite met het plannen en/of voltooien van taken), taal (woorden vergeten) en gemoedstoestand/gedrag (angstig of gedrukte stemming). Milde cognitieve stoornis kan worden veroorzaakt door een aantal bestaande aandoeningen of andere aandoeningen zoals depressie, lage vitaminewaarden en schildklierproblemen, en kan al dan niet erger worden. Het kan ook een teken zijn van een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. De huidige behandeling voor milde cognitieve stoornis omvat geheugensteuntjes (bijv. notitieboekjes, kalenders), vaste routines, actief blijven en een goed welbevinden handhaven.

 

Dementie met Lewy's Bodies (DLB) en de ziekte van Parkinson Dementie (PDD) wordt veroorzaakt door kleine ronde klonten eiwit die zich in de hersencellen vormen, lewy-lichamen genoemd. Lewy lichamen beschadigen de zenuwcellen en beïnvloeden de gebieden van de hersenen die het denken, het geheugen en beweging controleren.

Enkele symptomen van zowel dementie met Lewy's Bodies als de ziekte van Parkinson dementie:

  • Problemen met begrijpen, denken, geheugen en oordeel
  • Bewegingsproblemen (langzamere bewegingen, stijve ledematen en trillen)
  • Verwarring of slaperigheid
  • Visuele hallucinaties (dingen zien die er niet echt zijn)
  • Verstoorde slaap, vaak met heftige bewegingen en schreeuwen
  • Flauwvallen, onvastheid en vallen

 

Wie kan deelnemen? 

Cohort A Cohort A Cohort B
Patiënten met MCI 
(milde cognitieve stoornis);
Patiënten met Parkinson (PD) en een specifieke slaapstoornis (RBD); Patiënten met Dementie 
(DLB: Lewi-Body/PDD: Parkinson).
  • U bent tussen 50 en 80 jaar oud

  • U lijdt aan geheugen- en concentratiestoornissen in het kader van MCI

  • U heeft een Body Mass Index (BMI) tussen 18.0 en 35.0 kg/m2 (uitersten inclusief) en weegt minimaal 50 kg
  • U bent tussen 40 en 80 jaar oud

  • U heeft de diagnose Parkinson

  • U Lijdt aan REM-slaapgedragsstoornis of het ervaren van slaapstoornissen
  • zoals lucide of levendige dromen (RBD)

  • U heeft een Body Mass Index (BMI) tussen 18.0 en 35.0 kg/m2 (uitersten inclusief) en weegt minimaal 50 kg
  • U bent tussen 40 en 80 jaar oud

  • U Lijdt aan Lewy-Body of Parkinson-dementie

  • U heeft een studiepartner (partner, familielid, vriend, mantelzorger). Dit is iemand die je routinematig 12 uur of meer per week begeleidt en/of je kan vergezellen tijdens de kliniekbezoeken.

  • U heeft een Body Mass Index (BMI) tussen 18.0 en 35.0 kg/m2 (uitersten inclusief) en weegt minimaal 50 kg

 

Wat gebeurt er wanneer u beslist om deel te nemen?

  • Tijdens deze studie neemt u deel aan een screening- en aanloopperiode van maximaal 35 dagen, gevolgd door twee behandelingsperioden (behandelingsperiode 1 en behandelingsperiode 2), die elk 14 dagen duren.
  • Tussen de twee behandelingsperioden zal er een pauze van minimaal 14 dagen zitten waarin u geen studiemedicatie neemt. Zo wordt gegarandeerd dat de studiemedicatie uit het lichaam is verwijderd voordat met de tweede behandelingsperiode wordt gestart.
  • Twee weken na uw laatste dosis studiemedicatie vindt er een veiligheidsopvolgingsbezoek plaats.
  • Dit is een cross-overstudie, wat betekent dat u achtereenvolgens de verschillende behandelingen krijgt. U krijgt in één behandelingsperiode de studiegeneesmiddelen gedurende 14 dagen als een capsule, en in de andere behandelingsperiode worden gedurende 14 dagen placebocapsules toegediend. Een placebo is een stof die eruitziet als de studiegeneesmiddelen, maar geen werkzame stof bevat.
  • Naast het nemen van de studiemedicatie wordt u gevraagd om verschillende beoordelingen te voltooien om het verwerken van uw gedachten en fysiologische reacties te testen.

 

U ontvangt:

  • De onderzoeksprocedures, deze zijn gratis voor u.
  • Tijdens de volledige duur van de studie wordt u van nabij opgevolgd
  • Een passende vergoeding voor deelname aan de studie is voorzien. Deze vergoeding is € 1620 bruto

 

Hoe kunt u zich aanmelden?

Als u meer wilt weten over de studie en of u voor deelname in aanmerking komt, kunt u zich inschrijven op deze website en onderstaande vragen beantwoorden. Als u in aanmerking komt, zullen wij u telefonisch contacteren om het onderzoek meer gedetailleerd met u te bespreken en uw eventuele vragen beantwoorden. 

 

Wat is een klinische studie?

  • Een klinische studie is een wetenschappelijk onderzoek naar hoe een nieuw(e) of bestaand(e) geneesmiddel, product, procedure of behandeling werkt bij de mens.
  • Alle klinische studies worden nauwlettend opgevolgd en aan regels onderworpen om het welzijn van de deelnemers te garanderen.
  • Deelname aan een klinische studie is volledig vrijwillig en heeft geen invloed op het normale zorgniveau waarmee u behandeld wordt.

 

Wat is het studiegeneesmiddel?

Het doel van deze studie is het testen van een combinatie van twee geneesmiddelen, CST-103 (clenbuterol) en CST-107 (nadolol) genaamd, die worden onderzocht voor de behandeling van een groep ziekten waarbij bepaalde hersencellen en het zenuwstelsel verslechteren, waaronder dementie als gevolg van de ziekte van Parkinson, milde cognitieve stoornis (vroege geheugenen concentratieproblemen) en Lewy-body-dementie. Deze zijn bekend als de ‘studiegeneesmiddelen’.

Beide studiegeneesmiddelen, CST-103 (clenbuterol) en CST-107 (nadolol), zijn goedgekeurde geneesmiddelen in Europa, maar voor andere ziekten dan wat er in deze studie wordt onderzocht. Uit eerdere studies blijkt dat deze geneesmiddelen kunnen helpen bij de therapie voor een reeks neurodegeneratieve ziekten, en deze studiegeneesmiddelen worden beoordeeld met de hoop dat ze nieuwe behandelingen kunnen bieden.

Uit eerdere gegevens blijkt dat CST-103 (clenbuterol) potentieel heeft bij de behandeling van neurodegeneratieve aandoeningen (ziekten waarbij cellen van het centraal zenuwstelsel niet langer werken of afsterven). Er zijn aanwijzingen uit gegevens bij dieren en eerdere klinische studies dat geneesmiddelen zoals CST-103 (clenbuterol) de cognitieve prestatiezoals geheugen, concentratie en mentale processen bijvoorbeeld observatie en oriëntatie, ontsteking (reactie in het lichaam op letsels of infectie) en biomarkers (hoe goed het lichaam reageert op behandeling) die relevant zijn bij neurodegeneratieve stoornissen, kunnen verbeteren. Het merendeel aan onderzoek op dit type geneesmiddel heeft zich momenteel gericht op de effecten ervan op de longen en het ademhalingsstelsel, en de bloedsomloop; er is niet veel informatie over de effecten ervan op het centraal zenuwstelsel.

De combinatie van CST-103 (clenbuterol) en CST-107 (nadolol) wordt bestudeerd om na te gaan of deze combinatie geneesmiddelen kan helpen om de chemische signaaloverdracht in de hersenen te stimuleren en bepaalde hersenfuncties te herstellen. CST-107 (nadolol) wordt toegediend in combinatie met CST-103 (clenbuterol) omdat verwacht wordt dat het een aantal bijwerkingen van CST-103 (clenbuterol) kan tegenwerken, zoals een verhoogde hartslag. Mogelijke bijwerkingen van de studiegeneesmiddelen worden besproken in het onderdeel “Risico’s en ongemakken van de standaardbehandeling”.

 

link2trials

© 2025 Link2Trials