Aan dit onderzoek doen voldoende vrijwilligers mee. U kunt zich hiervoor niet meer inschrijven of afmelden.

Gezonde vrijwilligers gezocht voor een verkennend onderzoek naar voedingsstatus bij patiënten met PKU

Locatie onderzoek

Introductie

Met dit onderzoek willen we de voedingsstatus van volwassenen met de erfelijke stofwisselingsziekte ‘fenylketonurieEnzymdefect bij het jonge kind in de stofwisseling van het essentiële aminozuur fenylalanine. De verhoogde fenylalaninespiegels in het bloed leidt tot onomkeerbare hersenletsels. Met behulp van een fenylalanine-arm dieet kan een gunstige invloed op de ontwikkeling van het kind uitgeoefend worden. Synoniem: Ziekte van Folling.’ (PKU) vergelijken met de voedingsstatus van gezonde volwassenen zonder PKU.

Bij mensen met PKU wordt het aminozuur ‘fenylalanine’ niet of niet genoeg afgebroken, waardoor fenylalanine zich ophoopt in het bloed en in de hersenen. Fenylalanine is een bouwstof die je binnenkrijgt met de eiwitten in je voeding. Wanneer PKU niet wordt behandeld leidt dit tot ernstige mentale achteruitgang en neurologische beperkingen. Daarom krijgen mensen met PKU een streng eiwitarm dieet in combinatie met speciale eiwitpreparaten, vitamines, mineralen en andere essentiële bouwstoffen. 

Om de voedingsbehoeften van volwassenen met PKU die eiwitpreparaten gebruiken beter te begrijpen, willen we informatie verzamelen over de voedingsstoffen in het bloed en de inname van voedingsstoffen. Dit willen we vergelijken met gegevens van gezonde volwassenen die geen PKU hebben.

De resultaten van dit onderzoek zullen bijdragen aan de ontwikkeling van toekomstige voedingsproducten voor mensen met PKU. Wilt u hieraan meehelpen? 

 

Wie komt in aanmerking?

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar gezonde vrijwilligers van 18 jaar of ouder. 

Bij elke PKU patiënt die deelneemt aan de studie, zoeken we een gezonde vrijwilliger met hetzelfde geslacht en ongeveer dezelfde leeftijd.

 

Om te kunnen meedoen aan het studiebezoek:

  • Mag u 6 weken lang géén voedingssupplementen hebben gebruikt of bereid zijn om hiervoorafgaand aan het studiebezoek gedurende 6 weken mee te stoppen. Onder voedingssupplementen verstaan we: visolie, antioxidanten, (multi)vitamines of 
    (multi)mineralen supplementen. Het gebruik van supplementen waar alleen vitamine D in zit is wel toegestaan.
  • Moet u de week voor het studiebezoek gezond zijn, dat wil zeggen dat u geen acute ziekteverschijnselen mag hebben zoals diarreeBuikloop. Veelvuldige brijachtige tot waterdunne ontlasting., overgeven of griep. 

 

In de volgende situaties kunt u NIET deelnemen: 

  1. Voor vrouwen: als u zwanger bent of borstvoeding geeft
  2. Als u een psychiatrische aandoening heeft
  3. Als u een verslaving heeft (bijv. alcohol, drugs en/of medicijnen)
  4. Als u psychotrope medicatie gebruikt (dit zijn bijv. angstremmers, anti-psychotische medicijnen, slaapmiddelen, antidepressivaMedicijnen die de intentie hebben de symptomen van een depressie te verminderen. en/of stemmingsstabilisatoren zoals ADHD medicatie)
  5. Als u medicijnen gebruikt die de pompkracht van het hart beïnvloeden (inotropica)
  6. Als u ernstige lever-, schildklier, of nierfunctiestoornissen heeft
  7. Als u in de 6 weken voorafgaand aan het studiebezoek heeft deelgenomen aan klinische onderzoeken met testproducten
  8. Als een familielid ook deelneemt aan dit onderzoek
  9. Als u een aandoening heeft die van invloed is op de stofwisseling, een normaal voedingspatroon of voedingsinname (bijv. coeliakie, anorexiaAnorexie. Gebrek aan eetlust., boulimia, een aandoening aan het maag-/darmstelsel)
  10. Als u vegetariër of veganist bent
  11. Als u een dieet volgt met als doel gewichtsverlies
  12. Als u een speciaal dieet volgt dat van invloed is op de stofwisseling, een normaal voedingspatroon of voedingsinname (bijv. professionele topsporters)
  13. Als u een eerste- of tweedegraads bloedverwant (kind, kleinkind, broer, zus, ouder, grootouder) heeft met een aangeboren stofwisselingsziekte
  14. Als u samenwoont met iemand met een aangeboren stofwisselingsziekte (bijvoorbeeld partner of huisgenoot)
  15. Als u bij Nutricia Research werkt of als uw partner of familie (ouder, broer, zus, kind) bent van een werknemer van Nutricia Research

 

Wat houdt deelname aan het onderzoek in?

Deelnemers zullen voor de start van het onderzoek tweemaal telefonisch contact hebben met een onderzoeksmedewerker. Tijdens deze telefoongesprekken wordt het onderzoek uitgelegd en er zullen vragen worden gesteld om te kijken of u voldoet aan de criteria om te kunnen deelnemen. 


Deelnemers komen eenmalig naar het onderzoekscentrum voor een bezoek van 1 -1 ¼ uur. Voor dit bezoek moet u nuchter zijn. Er zal bloed worden afgenomen en het onderzoek zal verder aan u worden uitgelegd. 


Na het bezoek aan het onderzoekscentrum houdt u thuis gedurende 3 dagen een voedingsdagboek bij waarin u alles noteert wat u eet en drinkt. Daarnaast vult u eenmalig een digitale vragenlijst in met vragen over uw denkproces (o.a. alertheid en geheugen). Na afloop stuurt u het dagboek met de post terug naar het onderzoekscentrum. 


Tot slot wordt u ongeveer een week na het bezoek gebeld door een onderzoeksmedewerker om het onderzoek af te ronden. 


Looptijd: Januari – april 2022

Plaats van uitvoering: Eenmalig bezoek aan het onderzoekscentrum (Nutrition Clinical Research Unit 
- NCRU) in Utrecht. De rest van het onderzoek wordt thuis uitgevoerd. 


Krijgen deelnemers een vergoeding?

Wanneer een deelnemer het onderzoek afrondt, ontvangt hij of zij €120,- als tegemoetkoming voor de tijd en moeite. Na de bloedafname in het onderzoekscentrum krijgen deelnemers een ontbijt aangeboden.

 

LET OP: we hebben voldoende vrouwen voor dit onderzoek en zoeken alleen nog mannen in de leeftijd 51-57 jaar

link2trials

© 2024 Link2Trials