Aan dit onderzoek doen voldoende vrijwilligers mee. U kunt zich hiervoor niet meer inschrijven of afmelden.

Een onderzoek naar de effecten van de therapeutische technieken mindfulness en positief fantaseren op het negatief, eindeloos malen en zorgelijk nadenken

Locatie onderzoek

  • Geslacht Beide
  • Leeftijd van 18 tot en met 60

Voor een onderzoek naar de effecten van de therapeutische technieken mindfulness en positief fantaseren op het negatief, eindeloos malen en zorgelijk nadenken (kenmerken van terugkerende depressie[Depression] Verzamelnaam voor psychiatrische toestandsbeelden waarbij de belangrijkste symptomen zijn: sombere stemming,neerslachtigheid, remming van de gedachtengang, lusteloosheid, onmachtsgevoelens, gevoel van zwaarte, slapeloosheid, obstipatie, gebrek aan eetlust, gewichsverlies.), zijn we op zoek naar deelnemers. 

Uit eerder onderzoek is gebleken dat verschillende therapieën die gebruik maken van mindfulness- en fantaseertechnieken de kans op een depressieve terugval verkleinen en depressieve restsymptomen zoals negatief denken kunnen verminderen. Hoe deze technieken werken is nog niet uitgebreid onderzocht en kunnen ons veel leren over de gevoeligheid voor depressie. 

Wie kan er deelnemen? 

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar mensen die: 

  • Tussen de 18 en 60 jaar oud zijn (zowel m/v);
  • Minstens twee keer depressief zijn geweest in de afgelopen 10 jaar;
  • Op dit moment niet depressief zijn en dit in de afgelopen twee maanden ook niet zijn geweest;
  • Momenteel niet dagelijks antidepressieve medicatie gebruiken. 

Hoe ziet deelname aan het onderzoek eruit? 

Deelnemers volgen een gratis mindfulness training waarbij zij leren te focussen op het accepteren en loslaten van (negatieve) gedachten en een gratis fantaseertraining waarbij gefocust wordt op het stimuleren van positief denken. Daarnaast krijgen zij verschillende mindfulness– en fantaseer-oefeningen mee voor thuis.  

Een week voor en een week tijdens uitvoering van beide interventies (vier weken in totaal) worden er zowel metingen thuis als in het onderzoekscentrum gedaan om de effecten van mindfulness en fantaseren te meten. Iedere meetperiode is hetzelfde, u draagt een week lang een horloge dat uw bewegingsactiviteit meet, vult iedere dag een aantal korte vragen in over uw gedachten en voert dagelijks een korte aandachtstaak uit via uw mobiele telefoon. Aan het einde van de week wordt u gevraagd gedurende 24 uur een apparaat te dragen dat uw hartslag meet. De volgende dag komt u naar het onderzoekscentrum waar naast uw hartslag ook uw breinactiviteit (EEG) gemeten wordt tijdens het uitvoeren van taken die uw aandacht en emoties meten. 

We vragen u om in totaal 6 keer naar Groningen te komen; 2 keer om de apparatuur voor de meetperiode op te halen en 4 keer voor een EEG meting in het lab.  


Vergoeding onderzoek 

U ontvangt 20 euro per meting in het lab (in totaal 80 euro) en een rapport van uw persoonlijke resultaten. 

Meer info

link2trials

© 2024 Link2Trials