Terug

Diagnose en behandeling van patiënten met psychotische stoornissen als gevolg van een auto-immuunziekte

Aan dit onderzoek doen voldoende vrijwilligers mee. U kunt zich hiervoor niet meer inschrijven of afmelden.

Geslacht Beide

Leeftijd van 18 tot en met 60

Locatie onderzoek

Het meemaken van een psychoseEen psychose is een psychiatrisch toestandsbeeld waarbij de patiënt gedurende een zekere periode het contact met de werkelijkheid geheel of gedeeltelijk kwijt is. kan iemands leven drastisch veranderen. Voor veel mensen zal het leven na een psychose nooit meer hetzelfde zijn als voorheen. Wij vinden daarom dat er meer aandacht moet worden besteed aan onderzoek naar psychose. Onlangs is aangetoond dat antilichamen die gericht zijn tegen de hersenen, ernstige psychiatrische klachten kunnen veroorzaken. Het  is daarom mogelijk dat een deel van de mensen met een psychiatrische stoornis eigenlijk een auto-immuunziekte heeft die behandelbaar is met immunotherapie.

In de PSYANTB studie willen wij onder meer onderzoeken hoe vaak auto-antilichamen voorkomen in patiënten met een psychotische aandoening met het doel de diagnoseVaststelling van de aandoening van een patiënt en de behandeling van psychiatrische auto-immuun ziekten te verbeteren. 

Doelgroep

 

Mensen tussen de 18 en 60 jaar die;

- Een eerste psychose hebben meegemaakt (minder dan 5 jaar geleden)

- En GEEN medicatie auto-immuun ziekten hiervoor nemen

Het onderzoek

We plannen één afspraak in. Deze afspraak zal bij voorkeur plaats vinden in het azM, maar kan desgewenst ook thuis plaats vinden. Het traject begint met het invullen van een aantal vragenlijsten in een psychiatrische en cognitieve “testbatterij”  en een algemeen neurologisch onderzoek, gevolgd door bloedafname via een armprik (en de afname van wat hersenvocht, facultatief, alleen indien de proefpersoon hiermee instemt). De duur van het onderzoek is 4 tot 5 uur. Hierna begint het laboratoriumonderzoek waarin de aanwezigheid van antistoffen(ook: antilichamen) tot de globulinefractie van het bloedserumbehorende beschermingsstoffen die in het organsime worden gevormd als specifieke reactie op antigenen die het lichaam zijn binnengekomen, hetzij door inenting, hetzij door infectie; de antistof gaat met het antigeen een binding aan waaardoor de (schadelijke) werking van het laatste wordt tenietgedaan. wordt onderzocht.

Vergoeding

 Voor deelname ontvangt u een vergoeding van 100 euro in cadeacheques (50 euro bij thuisbezoek) en een kilometervergoeding. 

Meer informatie
Andere onderzoeken die misschien ook bij u passen