Aan dit onderzoek doen voldoende vrijwilligers mee. U kunt zich hiervoor niet meer inschrijven of afmelden.

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar onze leefomgeving

  • Geslacht Beide
  • Leeftijd van 18 tot en met 99

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar onze leefomgeving
 

 

Hoe gezond is jouw omgeving? 


De Universiteit Utrecht (UU) zoekt vrijwilligers voor een nieuwe studie die de impact van onze leefomgeving op onze gezondheid in kaart brengt. Ben je geïnteresseerd in hoe we langer gezonder kunnen leven, woon je in Nederland en beschik je over een mobiele telefoon? Doe dan ook mee aan dit onderzoek.

Onze gezondheid wordt voor een belangrijk deel bepaald door allerlei omgevingsfactoren: waar we wonen en werken, wat we eten, in welke mate we worden blootgesteld aan luchtverontreiniging, welke sociale interacties we hebben en welke leefstijlkeuzes we maken. De Exposoom Panelstudie richt zich op al die factoren, ook wel het Exposoom genoemd.

 

Doel van de studie 


Om te begrijpen wat de impact van het Exposoom op onze gezondheid is, zal de Exposoom Panelstudie van de UU gedetailleerde informatie over de omgeving waarin we wonen, werken en recreëren verzamelen, meten en analyseren. Hiermee hopen we uiteindelijk gerichte adviezen te ontwikkelen zodat mensen langer gezond kunnen leven. Een aantal tools en een app zijn ontwikkeld om dit mogelijk te maken. Neem deel aan de Exposoom Panelstudie en werk mee aan het verzamelen van allerlei gegevens

 

Wat wordt er van je gevraagd?
 

  • Wanneer je deelneemt aan de Exposoom Panelstudie vragen wij je om zelf thuis gegevens te verzamelen. Je hoeft dus niet naar een onderzoekslocatie te komen.
  • Je doet je eigen metingen met behulp van een app op je mobiele telefoon en andere materialen die wij je toesturen, zoals een activiteitenhorloge, een siliconen polsbandje en sensoren voor luchtverontreiniging.
  • Gedurende de drie jaar dat je deelneemt aan het onderzoek, vragen we je een aantal dingen te doen:

 

 

Wie kan meedoen aan het onderzoek?

 

Je kunt deelnemen als je in Nederland woont, 18 jaar of ouder bent en in staat bent om toestemming te geven.

 

Voor het onderzoek is het noodzakelijk dat iedere deelnemer beschikt over:

  • Een smartphone met Android 5 (Lollipop) of hoger of iOS 11.0 of hoger
  • Toegang tot internet

 


Wat ontvangen de deelnemers aan het onderzoek?
 

Voor deelname aan het onderzoek ontvang je geen financiële vergoeding. Wel mag je het activiteitenhorloge houden als je deze voor dit onderzoek hebt ontvangen.

Een gezonde leefomgeving voor iedereen

Onze gezondheid wordt voor een belangrijk deel bepaald door allerlei omgevingsfactoren: waar we wonen en werken, wat we eten, in welke mate we worden blootgesteld aan luchtverontreiniging, welke sociale interacties we hebben en welke leefstijl we hebben.

 

Deze omgevingsfactoren verklaren naar schatting voor zeventig procent het ontstaan van chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Met de Exposoom panelstudie richten wij ons op al die factoren, die samen en in interactie met elkaar, onze gezondheid beïnvloeden. Dit wordt ook wel het Exposoom genoemd.

 

Over het Exposoom is nog veel onbekend. Van alle ziekten waarvan we weten dat de omgeving een rol speelt, begrijpen we ongeveer de helft. Als we willen voorkomen dat mensen ziek worden, moeten we ook de andere helft begrijpen. Met behulp van deze studie willen we het Exposoom volledig en systematisch in kaart brengen.

 

 

Hoe meten we het exposoom?

Iemands ‘Exposoom meten’ is vele malen moeilijker dan het meten van hun genoom. Er is geen universele methode die elke factor kan meten, zoals dit in de genetica wel het geval is. Daarnaast is het Exposoom, in tegenstelling tot het genoom, variabel in de tijd. Het onderzoek vereist een multidisciplinaire aanpak, waarin we nieuwe technologische ontwikkelingen – zoals sensoren en apps op telefoons – combineren om de invloed van het gehele Exposoom op een cel, weefsel of orgaan te bestuderen.

  • De Nederlandse Exposoom Panelstudie zal worden uitgevoerd door het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht, in samenwerking met de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht, de Universiteit Leiden, het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Groningen.  

  • De studie wordt gefinancierd door zowel de Europese Unie als de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO); 

  • De studie maakt deel uit van het Nederlandse consortium Exposome-NL, een samenwerkingsverband van vijf grote Nederlandse onderzoeksinstellingen; 

  • De studie maakt ook deel uit van het onderzoeksproject EXPANSE, een samenwerking tussen twintig vooraanstaande Europese onderzoeksinstellingen.

  • In vier andere Europese landen zullen vergelijkbare studies worden uitgevoerd, gecoördineerd door onderzoekers van EXPANSE; 

  • Onderzoekers betrokken bij zowel EXPANSE als Exposome -NL, zullen de analyse van de onderzoeksresultaten voor hun rekening nemen; 

  • De Medisch Ethische Toetsingscommissie van het UMC Utrecht heeft de studie beoordeeld en goedgekeurd.

 

link2trials

© 2024 Link2Trials