Aan dit onderzoek doen voldoende vrijwilligers mee. U kunt zich hiervoor niet meer inschrijven of afmelden.

ACTA zoekt deelnemers voor mondspoel onderzoek!

Locatie onderzoek

  • Geslacht Beide
  • Leeftijd van 18 tot en met 90
  • Rookgedrag Niet

ACTA zoekt deelnemers voor mondspoel onderzoek!
 

Introductie

Het doel van de studie is om het effect van mondspoelmiddelen met verschillende ingrediënten te onderzoeken op slechte adem. Deze mondspoelmiddelen zijn op de commerciële markt te verkrijgen. De mondspoelmiddelen worden vergeleken met water als mondspoelmiddel. Het onderzoek wordt geblindeerd uitgevoerd, dit houdt in dat de onderzoekers niet weten wie welk mondspoeling gebruikt. U beslist zelf of u meedoet aan het onderzoek en deelname is geheel vrijwillig.

 

Wie kan meedoen aan het onderzoek?

Je kunt in aanmerking komen voor deelname als:

  • je 18 jaar of ouder bent;
  • je medisch gezond bent;
  • je een volledig gezond gebit hebt (geen gaatjes en tandvleesontsteking, de verstandkiezen hoeven niet meer aanwezig te zijn);
  • je een slechte adem hebt;
  • je geen mond piercings hebt;
  • je bent bereid je tijdelijk te houden aan specifieke leefregels;
  • (voor vrouwen) je niet zwanger bent en geen borstvoeding geeft.

 


Wat houdt deelname aan het onderzoek in?

Dit onderzoek bestaat uit een screenings sessie en drie aparte sessies van maximaal een uur, die op drie aparte dagen ingepland worden.

Het onderzoek duurt in totaal drie weken en omvat daarin vier afspraken. De duur van de afspraken varieert van 20 minuten tot 45 minuten.                                                 

Het onderzoek zal worden uitgevoerd in Amsterdam in het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) gelegen naast het Amsterdam UMC VU locatie; 5 minuten lopen vanaf het VU hoofdgebouw.


Looptijd

Het onderzoek loopt van oktober 2023 tot februari  2024.

De screening zal plaatsvinden in de middag, de overige afspraken vinden plaats in de ochtend tussen 07.30 en 12.00 uur.


Vergoeding

De vergoeding na afronding van het onderzoek is 250 euro (inclusief reiskosten).

 

Wat is de achtergrond van het onderzoek?


Uit onderzoek is gebleken dat 10%-30% van de bevolking last heeft van slechte adem, ook wel halitose genoemd. Personen met slechte adem kunnen een nare geur verspreiden en vertonen verhoogde concentraties van vluchtige zwavelverbindingen in de mondholte. Aan mondspoelmiddelen kunnen verschillende (antibacteriële) en daarmee actieve ingrediënten toegevoegd worden. Deze specifieke alcohol vrije mondspoelmiddelen kunnen aanvullend gebruikt worden bij de behandeling van slechte adem en het verminderen van vluchtige zwavelverbindingen. Tot op heden zijn er weinig goed ontworpen en opgezette klinisch gecontroleerde onderzoeken waarin de effectiviteit van deze verschillende mondspoelingen op slechte adem wordt geëvalueerd en vergeleken met elkaar.

 

Naar wie zijn wij opzoek?

Voor dit onderzoek zoeken wij in totaal 68 proefpersonen (≥ 18 jaar) die mee willen doen. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft kunt u niet meedoen aan het onderzoek. U kunt meedoen aan het onderzoek als u medisch gezond bent (zie hiervoor de medische vragenlijst), een volledig gezond gebit (geen gaatjes en tandvleesontsteking, de verstandkiezen hoeven niet meer aanwezig te zijn), geen mond piercings heeft en u slechte adem heeft die meetbaar is en aan een minimum voldoet. U heeft de intentie om gedurende de 3 weken te spoelen met het spoelmiddel dat is toegewezen, daarbij niet uw tong reinigen en geen kauwgom te kauwen. Gedurende het onderzoek houdt u zich aan leefregels voorafgaande aan de afspraken i.v.m. het kunnen beïnvloeden van de metingen.

 

Wat houdt deelname in?

Het onderzoek duurt in totaal drie weken en omvat daarin vier afspraken (screening; afspraak 1 – baseline; afspraak 2 - dag 7; afspraak 3 - dag 21). De duur van de afspraken varieert van 20 minuten tot 45 minuten. Voordat u wordt gescreend, heeft u de proefpersoneninformatie gelezen, de toestemmingsverklaring ondertekend en vult u een gezondheidsvragenlijst in. Een mondhygiënist beoordeeld uw mondgezondheid en bepaalt of u geschikt bent om mee te doen. U moet een slechte adem hebben die meetbaar is en aan een minimum voldoet middels een veelgebruikt meetinstrumenten.

Het lot bepaalt welk mondspoelmiddel u gaat gebruiken (randomisatie) gedurende drie weken. Het onderzoek wordt enkelblind uitgevoerd. De onderzoekers en uzelf mogen niet weten welk mondspoelmiddel gebruikt. Alleen de studiecoördinator is van de randomisatie op de hoogte. Zo kunnen de resultaten eerlijker worden vergeleken.

 

Er zijn in totaal vier spoel groepen;

  1. Mondspoelmiddel CB12 met als actieve ingrediënten; 0.03% zink en chloorhexidine (0.025%).
  2. Water van Bar-le-Duc.
  3. Mondspoelmiddel; Halita® met als actieve ingrediënten; 0.05% CPC, 0.14% zink en 0.05 chloorhexidine.
  4. Mondspoelmiddel; Listerine® Cool Mint Zero met essentiële oliën.

 

 

Ieder spoelmiddel gaat u gebruiken volgens specifieke instructies. U blijft gewoon poetsen met uw eigen tandenborstel zoals u gewend bent. U mag tussen uw tanden en kiezen blijven reinigen als u dat gewend bent. Gedurende het onderzoeken verzoeken wij om niet uw tong te reinigen, een waterpik te gebruiken en geen kauwgom te kauwen.

 

Voorafgaand aan iedere afspraak op ACTA houdt u zich aan specifieke levensregels om de slechte adem zo min mogelijk te laten beïnvloeden door andere factoren;

  • vanaf 48 uur voor de afspraak bij ACTA: geen gekruid eten te nuttigen (met uitzondering van peper en zout), eet geen uien, knoflook, curry en sambal.
    Drink geen alcohol.
  • 8 uur voor de afspraak bij ACTA: niet meer te eten en te drinken, geen (mint)snoepjes eten, geen shampoo, bodylotion, parfum/eau de toiletten/aftershave, make-up/lipstick/lipgloss/lipbalsem gebruiken. Uw tanden en kiezen niet meer poetsen, geen stoker, flossdraad of ieder ander mondhygiëne (hulp)middel te gebruiken.
  • op de ochtend: komt u nuchter naar de afspraak. Tot 3 uur van tevoren mag u water drinken.

 

 

Over ACTA

ACTA is het samenwerkingsverband van de Faculteiten der Tandheelkunde van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Ook de Stichting voor Bijzondere Tandheelkunde en de Opleiding Mondzorgkunde van Hogeschool InHolland gebruiken het gebouw. Dagelijks worden hier 300 patiënten behandeld, zijn er ruim 900 studenten en werken meer dan 500 medewerkers. ACTA heeft 1 afdeling: Mondgezondheidswetenschappen die bestaat uit meerdere secties.

link2trials

© 2025 Link2Trials