Terug

Kan vitamine B6 suikerziekte voorkomen?

Geslacht Beide

Leeftijd van 18 tot en met 65

BMI van 26 tot en met 45

Bereken uw BMI hier

Locatie onderzoek

De afdeling Interne Geneeskunde van het MUMC+ is recent een onderzoek gestart, genaamd “De effecten van pyridoxamine op vaatfunctie en insulinegevoeligheid; een dubbelblind placebo gecontroleerd onderzoek in mensen met overgewicht”. 
We bestuderen het effect van versuikerde eiwitten op bloedvaten, op gevoeligheid voor insuline, en andere metabole factoren bij mensen met overgewicht. Pyridoxamine is een vitamine B6 die in staat is om de vorming van deze versuikerde eiwitten tegen te gaan. Deze vitamine is in kleine hoeveelheden aanwezig in een normaal dieet. In deze studie onderzoeken we wat het effect is van pyridoxamine supplementatie op bovengenoemde factoren.

Doelgroep

Mannen en vrouwen 
Leeftijd: 18-65
Overig: Gezonde mensen met overgewicht (op basis van buikomtrek >88cm vrouwen, >102cm
mannen)
Indien u rookt, diabetesSuikerziekte. of hart-/vaatziekten heeft, bepaalde medicatie gebruikt, of andere chronische aandoeningen heeft kan u (mogelijk) niet deelnemen aan de studie.

Het onderzoek

Deelname bestaat uit 5 afspraken die nuchter plaatsvinden: een screening, twee korte bezoeken, en 2 volledige testdagen met een tussenliggende periode van 8 weken. Hierop worden verschillende bloedvatmetingen op de huid verricht, er worden suikertesten uitgevoerd, en op meerdere momenten wordt bloed afgenomen. Tussen de eerste en tweede testdag gebruikt u ofwel de vitamine pyridoxamine ofwel een placebo (een niet- werkzame stof).

Vergoeding

Tijdens de duur van deze studie (8 weken) zullen wij u vragen om uw levensgewoonten niet te wijzigen. Na afronding van het volledige onderzoek ontvangt u een vergoeding van € 275,- plus reiskosten.  Indien deelnemers van ver weg naar Maastricht komen ( meer dan 100 km enkele reis), is er een hotelovernachting mogelijk. Hierdoor kan de korte en lange meetdag achtereenvolgens plaatsvinden.

Andere onderzoeken die misschien ook bij u passen