Aan dit onderzoek doen voldoende vrijwilligers mee. U kunt zich hiervoor niet meer inschrijven of afmelden.

Een begeleide zelfhulp interventie voor het bevorderen van het zelf-vertrouwen bij jongeren met een ingrijpende levensgebeurtenis

Locatie onderzoek

  • Geslacht Beide
  • Leeftijd van 12 tot en met 26

Inleiding

 

De SELFIE-interventie is een begeleide zelfhulp behandeling die wordt aangeboden via een smartphone app (PsyMateTM). Met deze app wordt er gewerkt aan een beter zelfbeeld door middel van gepersonaliseerde oefeningen en zelfgeselecteerde doelen. Niet zozeer het afbreken van het negatieve zelfbeeld, maar juist het opbouwen van een positief zelfbeeld staat centraal. Door deze app te gebruiken in het dagelijks leven, kunnen jongeren op de interventie terugvallen op momenten waarop dit het hardst nodig is.

 

Doel van het onderzoek

 

In deze studie onderzoeken wij de effectiviteit van een nieuwe behandelmethode, de SELFIE-interventie, ter bevordering van zelfvertrouwen van jongeren die ingrijpende levensgebeurtenissen hebben meegemaakt.

 

Wat houdt de studie in?

 

Indien je in aanmerking komt voor de studie, zal er geloot worden of je in de interventiegroep of de controlegroep komt. Als je in de interventiegroep zit ga je de SELFIE-interventie volgen. Als je al in behandeling bent bij een therapeut, zal je naast SELFIE ook je normale behandeling volgen. De interventie zal slechts 6 weken duren en in die tijd krijg je handvaten om je zelfbeeld te verbeteren. Grotendeels zal je zelf met de app werken, waarop je gedurende de interventie verschillende oefeningen ontvangt. Deze zullen helpen om de principes van

de interventie in het dagelijkse leven toe te passen. Daarnaast zijn er drie sessies met een getrainde therapeut, waar je tussendoor ook e-mailcontact mee hebt. Als je in de controlegroep zit, volg je geen SELFIE-interventie. Als je in behandeling bent bij een therapeut, volg je dus je normale behandeling.

 

Voor en na de interventie

 

Voor en na de interventie worden interviews en vragenlijsten afgenomen bij alle deelnemers in de interventie- en controlegroep. Om het effect van de interventie op het dagelijkse leven te onderzoeken, vragen we de deelnemers om zes dagen lang hun dagelijkse ervaringen met behulp van smartphone-app (PsyMateTM) in kaart te brengen door 8 keer per dag ongeveer 1 minuut vragen te beantwoorden. Dit zal allemaal ook bij de vervolgsessies (follow-ups) worden uitgevoerd na 6, 18, en 24 maanden.

 

Vergoeding

 

Bij afronding van het gehele onderzoek ontvang je een bedankje. Eventuele reiskosten die gemaakt worden in het kader van het onderzoek, worden vergoed.

 

Tijdsinvestering

 

De totale geschatte tijdsinvestering voor de interventiegroep is 25 tot 29 uur, verdeeld over ongeveer twee jaar en twee maanden. De grootste tijdsinvestering zit in de zes weken interventie (ongeveer 6-10 uur verdeeld over zes weken) Voor de controlegroep is dit ongeveer 19 uur, inclusief alle follow-up metingen.

 

Waar wordt de studie uitgevoerd?

 

Alle afspraken vinden plaats in een onderzoeksruimte bij een deelnemende zorginstelling bij jou in de buurt.

 

Wie kan deelnemen?

 

Je kunt deelnemen aan het onderzoek indien je:

 

  • Tussen de 12 en 26 jaar oud bent; 
  • Vroeger negatieve gebeurtenissen hebt meegemaakt (fysiek, seksueel of emotioneel misbruik, emotioneel of fysieke verwaarlozing, gepest, of getuige bent geweest van huiselijk geweld tussen ouders);
  • Zelfvertrouwen lager dan gemiddeld is; 
  • Schriftelijk toestemming kunt geven (indien je minderjarig bent, is ook toestemming van je ouders/ verzorgers nodig);
  • Nederlandse taal voldoende beheerst.

 

Belangrijk om te weten

 

  • Het onderzoek is geheel vrijwillig. Je kunt op ieder moment stoppen.
  • Het onderzoek is goedgekeurd door relevante Toetsingscommissie.
  • Het onderzoek valt onder de medische geheimhouding, de resultaten worden anoniem gebruikt en verwerkt.
  • Indien je jonger bent dan 16 jaar is toestemming van de ouders nodig om te kunnen deelnemen aan het onderzoek.

Interesse?

 

Ben je geïnteresseerd of wil je graag meer weten? Neem dan contact op met een van de onderzoekers via de mail:

selfie@maastrichtuniversity.nl

selfiestudie.nl

link2trials

© 2024 Link2Trials